Kamuoyu Duyurusu
Son günlerde kamuoyunda gündeme gelen “Yenidoğan Olayları” hakkında hastanemizle ilgili asılsız iddialar nedeniyle siz …
Botoks hakkında bilmek istediğiniz her şey!
Botoks Nedir?
Botoks, Clostridium Botulinum adlı bakteriden laboratuvar koşullarında elde edilen, estetik tıpta yüz kırışıklıkları tedavisinde kullanılan bir ekzotoksindir.
Botoks , sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engeller. Sinirler ile onların uyardığı kaslar ya da ter bezleri arasındaki elektriksel iletimi geçici olarak durdurarak etkisini gösterir. Botoks sadece enjekte edildiği bölgede etkisini gösterir. Sistemik olarak tüm kaslara etki etmez.
Botoks genellikle alında, kaz ayağı ve kaşları çatınca ortaya çıkan çizgiler ve gerdan (dekolte) bölgesi için kullanılan, temel amacı kırışıklıkları ortadan kaldırmak için kullanılan bir uygulamadır. Dünyaya tanıtıldığı 1989 yılından bu yana en popüler cerrahi olmayan estetik operasyonların başında gelen bu uygulama, dünyada milyonlarca kişi tarafından kullanılmakta özellikle 30-59 yaş arası kadın ve erkekler arasında tercih edilmektedir. Botoks kırışıklıklarda iki yönlü olarak kullanılır. Birincisi, botoks kırışıklığa sebep olan kası gevşetir, ikincisi ve daha da önemli olanı, kas gevşedikçe, kişi bu kası kullanarak kırıştırma alışkanlığını bırakır. Botoks böylelikle kırışıklıkların daha da ileri boyutlara ulaşmasını engeller. Botoks’un son zamanlarda kullanımlarına eklenen bir başka bölge ise koltuk altıdır. Özellikle fazla terleyen ya da fiziksel işler ile uğraşanlar için bir kurtarıcı olan botoks, bölgeye uygulanarak koltuk altı ve elde, hatta ayakta oluşan terlemeleri önler. Kısacası botoks, hem güzellik hem de sağlık için çok önemli olan bir uygulamadır. Kamuoyunda oluşan bu operasyon üzerindeki kötü şöhret ise maalesef yanlış, aşırı ve ehliyetsiz uygulamalardan kaynaklanmaktadır.
Botoksun kalıcı olması için ne yapmak gerekir?
Botoks genelde 4 ay sabit kalır, ancak 4-6 ay arasında etkisi hafif hafif azalmaya başlar. 6 ayda bir botoks yaptırmak uygun olabilir. Güneşten korunma önlemlerinin alınması ve nemlendiricilerin kullanılması fazla kırışıklıkların olmasına engel olabilir. Aynı zamanda bu önlemler yapılan botoks işleminin de süresinin ömrünün uzun olmasını sağlar.
Botoks yüzün hangi bölümlerine uygulanabilir?
Botoks faklı bölgelere uygulanabilir. Genellikle yüzün üst bölgesine, kaz ayağı kırışıklıklarına, kaş arasındaki dikine çizgiler ve alındaki yatay çizgilere uygulanır. Kaş arasında 5-7, alında 4 noktaya, göz kenarında 2-4 noktaya enjekte yapılabilir. Ayrıca burun kenarında oluşan çizgiler, dudak üstü barkot çizgiler, yanak’ta akordeon çizgiler, boyun bölgesinde oluşan dikey çizgiler bu işlem uygulanır.
Botoks sonrası mimik hareketleri kaybolur mu?
Bazı mimiklerde kaybolma olabilir. Eğer çok miktarda enjeksiyon yapılmışsa, mimik kaybına neden olabilir, bu daha çok alın ve kaş bölgesinde görülür. Kaş çatma hareketi pek yapılamaz, alın bölgesinde de kaşları kaldırma hareketi yapılamaz. Göz çevresinde hareket sınırlılığı olmaz, çünkü botoks dış köşeye yapılır. Göz kapağı gibi noktalara botoks yapılmadığından o bölgedeki hareketlerde sınırlama olmaz.
Botoks kırışıklılara hemen etki eder mi?
Botoks uygulandıktan 2 – 3 gün sonra etkisini gösterir. Üçüncü hafta yüz tamamen kendine gelir. Genellikle 1 hafta sonra hastalarımızı kontrole çağırırız. Botoksun etkisi ise 4-6 ay sürer.
Botoks acı veren bir işlem midir?
Botoksun ağrısı olabilir ama bu ağrı dayanılmayacak kadar kötü değildir. Hastaya lokal anestezi ya da uyuşturucu kremler de yapılarak, ağrı en az seviyeye indirilir. Botoks, can yakıcı bir işlem değildir. Sonrasında da ağrı hissedilmez.
Botoks yüz hariç hangi durumlarda kullanabilir?
A. Botoks ile hiperhidrozis (Aşırı terleme) tedavisi:
Botoks kullanılarak ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim durdurulup ter bezlerinin çalışması azaltılabilir. Aşırı terleme bazı kişilerde özellikle sosyal hayatta ve iş hayatında çok problem yaratan koltuk altı, el ve ayak bölgesine,botoks uygulandığında bu kişilerin şikayetlerinde düzelme sağlanır.
B. Botoks ile Migren tedavisi:
İlaç tedavisi ve yaşam tarzı değişikliğinden yeterince yanıt alamayan kronik migren hastalarına botoks tedavisinin faydalı olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalarda botoks tedavisinin atak sıklığı ve ağrının şiddetini belirgin düzeyde azalttığı gözlenmiştir. Ayrıca botoks tedavisi ile kronik migren hastalarının sık migren atağı nedeniyle bozulmuş olan uyku düzenlerinin ve yaşam kalitelerinin belirgin düzeyde iyileştiği gözlenmiştir. migren tedavisinde yüz bölgesinden hariç, farklı olarak alın, şakaklar, ense ve boyun bölgelerinde belirli noktalara derialtına botulinum toksini iğne ile verilerek uygulanıyor.
C. DİŞ SIKMA VEYA DİŞ GICIRDATMA (BRUKSİZM) tedavisi:
Diş sıkma ve diş gıcırdatma tıpta ‘‘bruksizm’’ denilen hastalıktır. Özellikle geceleri olur ve hastanın sabah çenede, kulakta ağrılarla uyanması gibi durumlar ortaya çıkar. Dişlerin bu şekilde sıkılmasının en büyük sebebi psikolojik nedenlerdir. Çeneyi gece sıkarak dişlerin birbirine çok sıkı basmasına neden olan kas alt çene çiğneme kasıdır (Masseter kası). Daha ağır olgularda şakak kasları da(Temporal kaslar) işin içine girer. Botoks ile bu kaslar geçeci olarak felç edilir.Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında en ufak bir bozulma olmayacak çünkü diğer kaslar görevipaylaşacaklardır.
Botoks Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Botoks, birçok kişinin düşündüğü gibi yılan zehrinden değildır.
Yine halk arasında sıklıkla televizyon ünlülerinde görülen şişkin ve abartılı yüzler botoks ile ilişkilendirilir. Oysa botoks yüzde şişkinlik yapmaz. Bu görünüm dolgu maddesi veya yağ enjeksiyonları ile ilişkilidir. Botoksun etkisi geçince yüz eskisinden daha kötü olmuyor sadece eski normal haline dönüyor.
Botoksun etkisi kalıcı değil, geçicidir ve bu sebepten her 5-6 ay bir tekrarlanır.
Botoks kaslar için zararlı değildir.
Son olarak Botoksu ilaç olduğu için her zaman klinik veya hastanelerde tecrübeli doktorlar tarafından yapılması gerekmektedir.
Avrupa Şafak Hastanesi
Son günlerde kamuoyunda gündeme gelen “Yenidoğan Olayları” hakkında hastanemizle ilgili asılsız iddialar nedeniyle siz …
Gebelik, kadının yaşamında doğal bir süreç olmakla birlikte, fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişimlere uyumu …
Sağlığınız için geç kalmadan iletişime geçin.
Sağlığınızı bekletmeyin.