blog-post

Okul Çağı Çocuklarında Beslenme

author image

Okul çağı, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının oluştuğu dönemdir. Çocukların beslenmesinde amaç sağlıklı beslenme alışkanlıklarının çocuğa kazandırılmasıdır. Ancak okul çağında çocuklar yanlış beslenme alışkanlıklarına sahip olabilmektedir.

Okul çağındaki çocuklar yetersiz, dengesiz veya aşırı beslendiğinde çocuklarda büyüme-gelişme geriliği, şişmanlık, karaciğer yağlanması, diyabet, koroner kalp hastalıklarına ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma olasılığı artmaktadır. Bunun için okul çağı çocuklarında yeterli ve dengeli beslenme önemlidir.

Okul çağı çocuklarının özellikle kahvaltı öğününü atladıkları görülmektedir. Oysa ki vücudun güne zinde başlaması için kahvaltı önemli bir öğündür. Çocukların dikkat, öğrenme, çalışma gibi zihinsel aktiviteleri için enerjiye ihtiyacı vardır. Kahvaltı yapılmadığında beyin gerekli enerjiyi sağlayamadığından okul başarısı düşebilmektedir.

Sağlıklı bir büyüme-gelişme için çocukların her öğününde 4 temel besin grubundaki gıdaların hepsinden tüketilmesi gerekmektedir. Bunlar: süt grubu(süt, yoğurt, kefir vb.), et ve kurubaklagil grubu (et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek vb.), ekmek ve tahıl grubu (buğday, pirinç, mısır, çavdar, yulaf, bulgur vb.) meyve ve sebzelerdir.

Süt , yoğurt, peynir gibi besinler protein, kalsiyum ve D vitamininden zengindir. Bu besinlerden çocukların kemik, diş, kas gelişimi için günde 2-3 porsiyon tüketilmesi gerekmektedir.

Çocukların güçlü kaslara sahip olabilmesi ve çocuklarda kansızlık görülmemesi için günde 2-3 porsiyon et , tavuk, balık, yumurta gibi besinlerin tüketilmesi önemlidir.

Posa içeriği yüksek ve vücudun enerji kaynağı olan ekmek, tahıl gibi gıdalardan da günde 6-9 porsiyon tüketilmesi çocukların aktivite yapabilmesi için değerlidir.

Hem posa hem de vitamin ve minerallerden zengin olan sebze ve meyvelerin tüketimi de çocukların gelişimi için elzemdir. Meyvelerin günde 2-3 porsiyon, sebzelerin ise günde 3-4 porsiyon tüketilmesi gerekmektedir.

Çocukların genellikle meyve-sebzeleri sevmediği ve tüketmediği görülmektedir. Bunun için çocuklara meyve-sebzelerin eğlenceli ve renkli olarak sunulması, ebeveynlerinin onlara örnek olması önemlidir.

Haftada en az 2-3 gün balık tüketimi çocukların büyüme-gelişmesine ve bağışıklık sistemine yardımcı olmaktadır.

Beslenme çantasına meyve suyu, gazlı içecekler yerine meyvenin kendisi yer almalıdır. İçecek olarak süt, ayran, su tercih edilmelidir.

Çocukların kantinden poğaça, kek, hamburger gibi yağlı gıdalar tüketmesi yerine okulda çıkan yemeklere teşvik edilmelidir.

Ayrıca çocukların kantinden fazla yağlı ve şekerli gıdaları almasını engellemek için beslenme çantasına sağlıklı atıştırmalıklar konulması önemlidir. Meyve, kurutulmuş meyveler, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, evde hazırlanmış sağlıklı yulaflı barlar tercih edilebilir.

Çocuklar evde televizyon, tablet karşısında değil sofrada ailesiyle birlikte yemek yemelidir.

Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasında ebeveynlerin çocuklarına örnek olması ve teşvik etmesi önemlidir.

Diyetisyen Büşra BURGAZLI

Avrupa Şafak Hastanesi

En Son Sağlık Yazılarımız

blog-post

Kamuoyu Duyurusu

Son günlerde kamuoyunda gündeme gelen “Yenidoğan Olayları” hakkında hastanemizle ilgili asılsız iddialar nedeniyle siz …

blog-post

Gebe Eğitim Programı

Gebelik, kadının yaşamında doğal bir süreç olmakla birlikte, fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişimlere uyumu …

Avrupa Şafak Hastanesi

Sağlığınız için geç kalmadan iletişime geçin.
Sağlığınızı bekletmeyin.

Randevu Al